Czym jest witamina K i gdzie ją znaleźć

Czym jest witamina K i gdzie ją znaleźć

Witamina K to kolejna witamina rozpuszczalna w tłuszczach, która została odkryta w połowie lat 30. Istnieje kilka form – K1 i K2. K1 znajduje się w zielonych roślinach tj. sałacie, szpinaku, jarmużu oraz w mniejszym stopniu w olejach roślinnych. K2 jest pochodzenia bakteryjnego, tj. występuje w żywności fermentowanej oraz w niewielkich ilościach w niektórych pokarmach zwierzęcych. Witamina K2 jest syntetyzowana przez naszą florę jelitową, ale w okrężnicy, części jelita, w której wchłanianie substancji nie jest już wydajne.

Sprawdź: Przychodnia Nowy Fordon Bydgoszcz

Witamina K odpowiada za pojedynczą reakcję biochemiczną w organizmie, ale ma wiele skutków metabolicznych. Najbardziej znany jest wpływ witaminy K na krzepliwość krwi, zwłaszcza za pośrednictwem leków takich jak Marcumar – antagonista witaminy K (substancja zapobiega działaniu witaminy K). Lek ten hamuje krzepnięcie krwi i pomaga wielu pacjentom. Jednak są efekty uboczne. Występują zmiany w metabolizmie wapnia i kości. Dlatego pojawiają się nowe preparaty na „rozrzedzenie krwi”, które nie mają takich efektów. Co ciekawe, witamina K wpływa na metabolizm wapnia i kości. Z jednej strony sprzyja wbudowywaniu wapnia do kości, z drugiej strony zapobiega odkładaniu się w ścianach naczyń, przez co działa przeciwmiażdżycowo. Witamina D i witamina K działają najlepiej razem. Witamina D zapewnia wchłanianie niezbędnego wapnia przez organizm i przygotowuje komórki kostne do wbudowania, a witamina K kieruje wapń we właściwym kierunku, czyli kieruje wapń do kości i zapobiega wadliwemu odkładaniu się w naczyniach krwionośnych.