Dieta ajurwedyjska dla doszy wata

Dieta ajurwedyjska dla doszy wata

Wata to jedna z trzech dosz ajurwedy. Każda z dosz charakteryzuje się innymi zaleceniami. Jeżeli podczas konsultacji ajurwedyjskiej okazało się, że dominuje u Ciebie wata przeczytaj, jak i jakie pokarmy powinno się spożywać.

Reklama: Joga Warszawa

Zalecenia dla wata

Osoby u których dominuje wata, powinny spożywać ciepłe posiłki. Kluczowe określenia diety to: ciepła, pożywna, łagodząca, ciężka, odżywcza, zaspokajająca. Najlepiej spożywać duszone i jednodaniowe posiłki oraz unikać dużego zróżnicowania podczas posiłków. Należy stosować niewielką ilość soli oraz łagodne przyprawy. Oczywiście trzeba omijać fastfoody
i najlepiej jeść w domu.  Osoby typu wata powinny uważać na alergie, zwłaszcza na rośliny psiankowate tj. pomidory, ziemniaki, bakłażan, papryka, oraz często są wrażliwe na laktozę.

Osoby te charakteryzują się skłonnością do wrodzonej niechęci do rutyny, a więc również nieregularnych posiłków, więc wskazane jest aby spożywać pokarmy wysokiej jakości
w postaci częstszych posiłków. Należy unikać jedzenia podczas stresu, niepokoju, zdenerwowania, czy strachu, ponieważ podczas jedzenia należy skupić się na posiłku, gdyż trawienie u osób typu wata jest najsłabsze. Najlepiej spożywać posiłki w obecności innych ludzi w spokojnej atmosferze. Nie wolno przejadać się jakimkolwiek produktem oraz omijać posiłków.

Produkty słodkie, kwaśne, tłuste, ciepłe, słone i kwaśne powinno spożywać się proporcjonalnie więcej, ponieważ równoważą one wata. Natomiast pokarmy ostre, lekkie, suche, cierpkie, gorzkie oraz zimne zaburzają tę dosze i należy spożywać ich mniej.

Jak jeść w ciągu dnia i czego unikać?

  • Jedz o regularnych porach 3-4 małe posiłki w ciągu dnia
  • Zjedz od 5 do 6 porcji pełnoziarnistych produktów, 1 porcję owoców, 2 lub 3 porcje świeżo ugotowanych warzyw oraz 1-2 porcje dobrej jakości białek
  • Pij dużo płynów, a posiłki popijaj ciepłą wodą, natomiast unikaj mrożonej wody
  • Unikaj mocnych alkoholi i piwa
  • Można spożywać ciepłe wino lecznicze i rozcieńczone wino stołowe
  • Jedząc sałatki dodawaj sosy na bazie oliwy lub śmietany, aby sałatka była lżej strawna
  • Po zjedzeniu lodów wypij gorącą herbatę z kardamonem i goździkami
  • Posiłki zakończ wypiciem gorącej herbaty lub ciepłym deserem.